Zárórendezvény: Veszprém, Magyarország – Eredmények, ajánlások és városismereti játék

2020.03.06-2020.03.07

A zárórendezvényen egy konferencia keretei között összegezték a csapatok a városukban megrendezett találkozó(k) eredményeit, bemutatták az általuk elkészített várostérképeket és elmondták tapasztalataikat a projekt lebonyolításával, a közös munkával kapcsolatban. A konferencián a vendégek a záró tanulmányt és az abban megfogalmazott, kulturális örökséggel kapcsolatos politikai ajánlásokat is megismerhették.
 

Az ENriCH megvalósítása során a következő ajánlások fogalmazódtak meg a politikai döntéshozók és a további érintettek számára

1) A középiskolákban lehetővé kell tenni, hogy a diákok használható tudáshoz jussanak az EU-val kapcsolatban,

  • konkrét példákat állítva eléjük: meg kell teremteni számukra annak lehetőségét, hogy találkozzanak az uniós intézményekben dolgozó emberekkel, vagy olyan végzősökkel, akik részt vettek valamilyen Erasmus+ programban vagy más, önkéntességi vagy oktatási ösztöndíjban – akár iskolai, akár városi szinten.

2) Beleszólási lehetőséget kell teremteni a helyi fiatalok számára a város jövőjét érintő kérdésekben

  • lehetőséget biztosítva a helyi döntéshozatalban való részvételre – nagyszerű példa egy aktívan működő, felkészült Ifjúsági Tanács felállítása, mely rendszeresen csatlakozik az önkormányzati közgyűlésekhez/ülésekhez.

3) Érdemes aktívan bevonni a helyi fiatalokat a helyi kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos ügyekbe, ami több módon is lehetséges:

  • együttműködésre invitálni őket nyilvános ötletelések és megbeszélések formájában, kihasználva, hogy más nézőpontból tekintenek szülővárosukra mint a döntéshozók;
  • támogatni az ötleteik megvalósítását;
  • bevonni őket a valós folyamatokba, pl. kipróbálhassák magukat idegenvezetőként;
  • helyi és nemzetközi önkéntes lehetőségek biztosítása révén, kulturális örökségvédelmi témákban.

Az interaktív workshopok során meghívott szakértők segítségével az önkénteskedés adta lehetőségekről, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 önkéntes stratégiájáról és az ifjúsági önkormányzatok szerepéről folyt diskurzus. A beltéri programokat másnap városismereti játék követte, ahol öt különböző útvonalon, a nemzetközi résztvevőkből és helyi érdeklődőkből álló vegyes csapatok járták be a belvárost, hogy a feltett kérdésekre választ adhassanak az elkészült veszprémi várostérkép segítségével.

A projekteseményekről és a projekt további eredményeiről a zárókiadványban olvashatók további részletek.

Sajtó

https://vehir.hu/cikk/54798-kozelebb-kerulni-a-kulturalis-oroksegunkhoz

https://issuu.com/maraton/docs/mv7_200312

http://mezradio.hu/hir.php?id=2721

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/kulturalis-oroksegeink

https://www.lavoixdunord.fr/859331/article/2020-09-03/audomarois-douze-jeunes-ont-parcouru-l-europe-durant-deux-ans-et-ils-sont-en

A galéria fotóit készítette: Domján Attila

Galéria