Projektpartnerek

Veszprém, Magyarország

hu

VP_alaplogó_angol

Veszprém Önkormányzata az ENriCH projekt vezető partnere. A 60 000 lakosú Veszprém, melyet a "Királynék városaként" is emlegetnek, Magyarország egyik legrégebbi városa. A Balaton és a Bakony ölelésében fekvő település a régió közigazgatási, gazdasági és kulturális központja. A kultúra fontos szerepet játszik a város életében: kulturális adottságokban, örökségben kiemelkedően gazdag és több jelentős kulturális eseménynek, fesztiválnak ad otthont. Veszprémben több nagy múltú oktatási intézmény is található, melyek közül érdemes kiemelni a Pannon Egyetemet, a Közép-Dunántúl vezető felsőoktatási intézményét.  Veszprém 2019 óta az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagja zenei területen, továbbá a Balaton régióval közösen 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa.

A projektcsapat középiskolás diákokból és egy egyetemi hallgatóból áll, akiket helyi történészek, turisztikai szakértők és a Lélektér Alapítvány támogat. Az Alapítvány célja, hogy segítse a fiatalokat közösségeik megerősítésében és egészséges életvitelük kialakításában.

Lendvai Felnőttképzési Központ, Lendva, Szlovénia

si

lendava

A Lendvai Felnőttképzési Központ helyi közintézmény, melyet Lendva önkormányzata hozott létre a felnőttképzés előmozdítása és fejlesztése érdekében. Oktatási programok széles választékát kínálja, egyre nagyobb figyelmet fordítva az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos projektekre – különös tekintettel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokra, ideértve a roma közösséget is.

Az elmúlt néhány évben az intézmény egyre többet foglalkozik az állampolgári aktivitás és általában az állampolgári tudatosság erősítésének kérdésével. Számos workshopot szerveznek a témában, és 2005 óta több kapcsolódó, hazai és nemzetközi projektben is részt vettek. Lendva tovább gyarapítja az Európa Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódó városok számát az ENriCH partnerségen belül, ugyanis a város 2025-ös címviselés egyik jelöltje.

Foster Europe Alapítvány, Eisenstadt, Ausztria

au

Foster Logo

A Foster Europe Alapítvány az Erős Európai Régiókért egy független, magánalapítású, jótékony célú osztrák alapítvány, amelynek célja az integráció, a demokrácia, a regionális decentralizáció és a föderalizmus előmozdítása Európában. Bár működésük az egész kontinensre kiterjed, Közép-Kelet-Európa térsége kiemelt szerephez jut. Az alapítvány 2009 óta azon is dolgozik, hogy előmozdítsa a föderalizmusról és a decentralizációról szóló európai szintű diskurzust. A tudomány, a kutatás és a politikaalkotás területén működő európai partnereikkel szoros együttműködésben dolgoznak állam- és intézményszervezési kérdéseken, illetve magasabb szintű demokratikus formák kialakításán. A szervezet az EU makroregionális stratégiáinak, különösen a Duna Régió Stratégiának a keretében igyekszik előmozdítani a strukturált civil részvételt, illetve a nem kormányzati szervezetek hálózatépítését, melyek mind kulcsfontosságú elemei a makroregionális irányításnak.

Urbanisztikai és Fejlesztési Ügynökség, Saint-Omer, Franciaország

fr

AUD-Evolution Logo (1) +PAH

Saint-Omer hangulatos kisváros, mely gazdag épített kulturális örökséggel rendelkezik. Saint-Omer és környékének vizes élőhelyei az UNESCO Marais Audomarois bioszféra-rezervátum részét képezik: az állat- és növényvilág rendkívül gazdag, továbbá itt található Franciaország utolsó megművelt mocsara is. A víz alapjaiban határozza meg a város mindennapjait, a városkép kialakításában is meghatározó szerepe van. A Morinie térség településeiben ma is megtalálhatóak az eltűnt ősi város, Thérouanne nyomai – a Pompeii-hez hasonló halott város nyomait a tájban és a talajban egyaránt felfedezhetjük.

Az Ügynökség vezeti a térség tervezésével és fenntartható fejlesztésével kapcsolatos kutatásokat és projekteket. A szervezet rendelkezik a „Művészeti és történeti helyek” címmel. A Kulturális és Kommunikációs Minisztérium azokat a térségeket tünteti ki ezzel a címmel, melyek munkáját az épített és kulturális örökség, valamint a táj védelmének és fejlesztésének törekvése ösztönzi.

Tartu Város Önkormányzata, Észtország

ee

tartu

A 100 000 lakosú Tartu Észtország második legnagyobb városa. Dél-Észtország regionális központja az ország kulturális és oktatási fővárosának tekinthető. Észtország vezető egyetemei itt találhatóak: a Tartui Egyetem, az Észt Élettudományi Egyetem és a Tartui Egészségügyi Főiskola. Évente több mint 20 000 hallgató tanul a városban, köztük külföldi hallgatók szép számban, körülbelül 80 országból.

A kultúra fontos szerepet játszik Tartu életében: a város számos magas rangú, nemzetközileg is ismert és elismert kulturális eseménynek ad otthont. Nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális örökségre, különösen mióta a város elnyerte 2024-re az Európa Kulturális Fővárosa címet. Tartu és testvérvárosa, Veszprém között is a kultúra jelenti az elsődleges kapcsot. Tartu széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, és 2015 óta tagja az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának az irodalom területén. A városban közel 100 ifjúsági szervezet működik.

Passau Város Önkormányzata, Németország

fr

Noha Passau nem vett részt a teljes projektben, Veszprém testvérvárosaként lehetőséget biztosított a partnervárosok képviselői számára, hogy ellátogassanak ebbe a csodás városba az ENriCH keretében. A ‘Három folyó városa’ néven is ismert település azért kapta ezt a nevet, mert a Duna itt találkozik a délről jövő Inn és az északról érkező Ilz folyóval. A város csodálatos épített örökségéről is híres, különös tekintettel a gótikus és barokk építészetre. Passau számos oktatási intézménynek ad otthont; itt található Bajorország legfiatalabb egyeteme, a Passaui Egyetem is, ahol körülbelül 12 000 hallgató tanul, s mely valószínűleg egyike a legmodernebb campusoknak az egész országban. Az ENriCH projektben a Gizella Gimnázium diákjai vettek részt.